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Frequently Asked Questions 

from ask.inspector@dca.ca.gov 

 

 
 

As part of its licensee education efforts, the board restored a service whereby a board inspector and 

board staff are available to respond to verbal and written inquiries from the board and board licensees. 

To ensure that all licensees receive the benefits of service, the board has developed these FAQs. 
 

It is important to note that the questions and answers below are not intended, nor should they be 

construed, as legal advice. The answers provided are intended to provide guidance to the reader on 

relevant legal sections that should be considered when using professional judgment in determining the 

appropriate course of action. Should you require legal advice or detailed research, you will need to 

contact an attorney or another source. 
 

Question: Does a pharmacist have to perform a final verification by physically inspecting the patient’s 

medication if it was filled by a pharmacy technician or an intern? 
 

Answer: There are a few sections of law that address this question and the answer varies based on 

various factors: Relevant legal references include: 
 

1.   With respect to interns, section 1726 of title 16 of the California Code of Regulations states 

a pharmacist supervising an intern be responsible for all professional activities performed by 

the intern under his or her supervision, including the correct dispensing of a prescription. 

2.   With respect to pharmacy technicians, section 1793.7 of title 16 of the California Code of 

Regulations states any function performed by a pharmacy technician in connection with 

dispensing of a prescription, including repackaging from bulk, must be verified and 

documented in writing by a pharmacist. Except certain situations, the pharmacist must 

initial the prescription label as verification of the pharmacy technician’s work. 
 

Question: What is the pharmacist to intern pharmacist ratio? 
 

Answer: Business and Professions Code Section 4114(b) provides that a pharmacist may not supervise 

more than two interns at one time. 
 

Question: What is the pharmacist to pharmacy technician ratio in a community pharmacy? 
 

Answer: Business and Professions Code section 4115(f)(1) specifies that a pharmacy with only one 

pharmacist shall have no more than one pharmacy technician performing pharmacy technician functions.  

The ratio of pharmacy technicians increases for each additional pharmacist to a ratio not to exceed 2 

technicians to 1 pharmacist for pharmacy technicians performing duties specified as pharmacy 

technician duties. 
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Question: How do I identify the dates of the renewal period within which I must earn 30 units of 

continuing education (CE) to renew my pharmacist license? 
 

Answer: Pharmacists must earn 30 units of continuing education each renewal cycle. 
 

Example: A pharmacist’s license expires October 31, 2017. The current renewal period runs 

November 1, 2015 through October 31, 2017, within which the pharmacist must have earned 30 

units of CE to renewal the license in an active status. The next renewal period will be November 

1, 2017 through October 31, 2019. Please note that California law requires pharmacists to keep 

CE certificates for four years. 
 

Question: Is it possible to purchase pen needles over‐the‐counter in California? 
 

Answer: Yes, but with a few restrictions and requirements. Please see Business and Professions Code 

sections 4144.5, 4145.5 and 4146 for the complete requirements. 

A pharmacist or physician MAY (but is not mandated to do so) furnish hypodermic needles and syringes 

for human use without a prescription or permit, with the following restrictions: The person is known to 

the furnisher, and the furnisher has previously been provided with a prescription or other proof of 

legitimate medical need requiring a hypodermic needle or syringe to administer a medicine or treatment. 

Additionally, as a public health measure, the pharmacist or physician MAY (but is not mandated to do so) 

furnish hypodermic needles and syringes for human use to a person 18 years or older without a 

prescription solely for personal use. A pharmacy that furnishes nonprescription hypodermic needles and 

syringes must counsel the consumer on the safe disposal of syringes or needles and provide the consumer 

with one or more of the following disposal options: 

1. Onsite disposal that meets state and federal standards for collection or disposal of medical sharps 
waste. 

2. Mail-back sharps containers authorized by the USPS with tracking forms to verify destruction. 
3. A sharps container that meets applicable standards for collection and disposal of medical sharps 

waste. 
 

The pharmacy must also provide written information or verbal counseling to the consumer on how to 

access to drug treatment, testing and treatment of HIV or hepatitis C, and the safe disposal of sharps 

waste. A pharmacy may accept returned needles and syringes from the public if contained in an 

acceptable sharps container. 

Business and Professions Code sections 4144.5 and 4145.5(c) allow a pharmacy to sell hypodermic needles 

and syringes without a prescription for industrial and animal use (if the purchaser can establish his or her 

identification).  
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Question: Can a Schedule II controlled substance be refilled? 

 
Answer: Health & Safety Code Section 11200 (c) prohibits the refilling of a Schedule II controlled 
substance. 

 
Question: How long is a controlled substance prescription valid? 

 
Answer: Health & Safety Code Section 11200 (a) specifies that no person shall dispense or refill a 
controlled substance more than six months (180 days) after the date written. 

 
Question: How many times can a Schedule III or IV controlled substance be filled? 

 
Answer: Health & Safety Code Section 11200 (b) specifies that no prescription for a Schedule III or 
Schedule IV controlled substance may be refilled more than five times. Further, this section also creates 
a limit of a 120‐day total supply of refills for a Schedule III or Schedule IV controlled substance 
prescription. 

 
Example: A prescription is written for temazepam 15mg QHS, quantity #30 with 5 refills. The 
prescription is dispensed on 7/1/2016 for a quantity of 30. The pharmacy refills the prescription on 
8/1/2016, 9/1/2016, 10/1/2016, and 11/1/2016, a 30‐day supply for each refill and a total of a 120‐day 
supply between the four refills. Although the prescriber wrote for 5 refills, the pharmacy cannot 
dispense the remaining refill because the 120‐day limit was reached after dispensing the refill on 
11/1/2016. A new prescription is required for any additional dispenses. 
 

Question: Where is the law that establishes the requirement for a pharmacist to exercise corresponding 
responsibility? 

 
Answer: A prescription for a controlled substance shall only be issued for a legitimate medical purpose 
by an individual practitioner acting in the usual course of his or her professional practice. Health & 
Safety Code Section 11153 (a) provides that the responsibility for the proper prescribing and dispensing 
of controlled substances is upon both the prescribing practitioner AND a corresponding responsibility 
rests with the pharmacist who fills the prescription. 

 
NOTE: Additional information about corresponding responsibility can be found using the 
following link ‐ ‐  http://www.pharmacy.ca.gov/publications/corresponding_responsibility.pdf and 
http://www.deadiversion.usdoj.gov/pubs/manuals/pharm2/pharm_manual.pdf for the DEA 
Pharmacist Manual. Information on the board’s precedential decision can be found at 
http://www.pharmacy.ca.gov/enforcement/precedential.shtml and 
http://www.pharmacy.ca.gov/enforcement/fy1516/sternberg_lexis.pdf. 

 
Question: Am I required to apply for registration to California’s prescription drug monitoring program, 
CURES? 

 
Answer: Health & Safety Code Section 11165.1 (a)(1)(A)(ii) required a pharmacist, on or before July 1, 
2016, or upon licensure, to submit an application to the Department of Justice to obtain approval to 
access the CURES system. The CA Department of Justice website to register for CURES is 
https://oag.ca.gov/cures 
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Question: How often does a pharmacy need to report controlled substances dispensing information to 
CURES? 

 
Answer: Health & Safety Code Section 11165 (d) specifies that a dispensing pharmacy must report 
information to the Department of Justice as soon as reasonably possible, but not longer than seven days 
after the controlled substance is dispensed. 

 
Question: How do I get on the Board’s email distribution list? 
 
Answer: You may sign up for the Board’s email distribution list by visiting the following website and 

signing up:  https://www.dca.ca.gov/webapps/pharmacy/subscribe.php 
 

Question: Where can I find prescription drug take back locations? 
 

Answer: The US Department of Justice, Drug Enforcement Administration, Office of Diversion Control 

maintains a list of locations with a search function that can be found at: 

https://www.deadiversion.usdoj.gov/pubdispsearch/spring/main?execution=e1s1 
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