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Frequently Asked Questions – Assembly Bill 1286 (Haney, Chapter 470, Statutes of 2023) 

Assembly Bill 1286, which becomes effective January 1, 2024, includes several patient 
safety provisions. Given the encompassing nature of the measure, the Board is releasing 
this FAQ to assist licensees with understanding the bill. To facilitate use of this document, 
short titles will be used to reference the various topics. 

 
 
Medication Error Reporting 

1. Q: What types of licensees are required to report medication errors under AB 1286? 

A: A community pharmacy licensed pursuant to Article 7 of Chapter 9 of Division 2 of 
the Business and Professions Code (BPC) is required to report medication errors under 
AB 1286. For purposes of the measure, the term “community pharmacy” includes any 
pharmacy that dispenses medication to an outpatient, including both resident and 
nonresident pharmacies, but not including facilities of the California Department of 
Corrections and Rehabilitation. 

[Reference: BPC 4113.1(a), (c), and (e)] 

2. Q: What is considered a medication error for purposes of AB 1286 reporting? 

A: For purposes of AB 1286 reporting, the term “medication error” includes any variation 
from a prescription drug order not authorized by the prescriber, including, but not 
limited to, errors involving the wrong drug, the wrong dose, the wrong patient, the 
wrong directions, the wrong preparation, or the wrong route of administration, but does 
not include any variation that is corrected prior to dispensing to the patient or patient’s 
agent or any variation allowed by law. 

[Reference: BPC 4113.1(d)] 

3. Q: AB 1286 requires a community pharmacy to report medication errors to an entity 
approved by the Board. What is the name of the approved entity? 

A: The Board is in the process of identifying an entity to receive AB 1286 medication 
error reports. Until the Board has approved the entity, medication errors do not need to 
be reported under BPC 4113.1. The Board reminds licensees, however, that provisions for 
documenting medication errors as established in California Code of Regulations (CCR), 
title 16, section 1711 (relating to quality assurance programs) remain effective. AB 1286 
does not impact the quality assurance documentation requirements. 

[Reference: BPC 4113.1(a); 16 CCR 1711] 
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4. Q: Given the delay in implementation for reporting medication errors under AB 1286, 
how will I know when the medication error reporting becomes effective? 

A: The Board will use a variety of means to announce the approval of the entity and the 
implementation timeframe, including through the Board’s subscriber alert system and 
posting information on its website. 

Note: As a reminder, all licensees are required to enroll in the Board’s subscriber alert 
system. Additional information is available here. 

[Reference: BPC 4013] 

5. Q: I work in an outpatient hospital pharmacy. Do AB 1286’s requirements for 
medication error reporting apply to our pharmacy? 

A: Yes. However, pursuant to subdivision (e) of BPC 4113.1, an outpatient hospital 
pharmacy shall not be required to report to the Board-approved entity a medication 
error that meets the requirements of an adverse event that has been reported to the 
State Department of Public Health pursuant to section 1279.1 of the Health and Safety 
Code (HSC). The State Department of Public Health may share any such report with the 
Board. 

[Reference: BPC 4113.1(e)] 

6. Q: I work in an outpatient hospital pharmacy. Am I required to report all medication 
errors to the Board-approved entity under the provisions of AB 1286? 

A: It depends. AB 1286 generally requires a community pharmacy licensed by the 
Board to report, either directly or through a designated third party, all medication errors 
to an entity approved by the Board; however, subdivision (e) of BPC 4113.1 establishes 
a limited exemption from the reporting requirements, and specifies that an outpatient 
hospital pharmacy shall not be required to report a medication error that meets the 
requirements of an adverse event that has been reported to the State Department of 
Public Health pursuant to HSC 1279.1. 

[Reference: BPC 4113.1] 

7. Q: If I am reporting medication errors to an entity approved by the Board, am I still 
required to complete a quality assurance review and report? 

A: Yes. The Board’s quality assurance regulations remain in place and pharmacies are 
still required to comply with those regulations. 

[Reference: 16 CCR 1711] 
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8. Q: Are nonresident pharmacies required to report all medication errors to the Board- 
approved entity under the provisions of AB 1286?  

A: Yes. BPC 4113.1 states that a community pharmacy licensed pursuant to Article 7 of 
the Pharmacy Law (which includes nonresident pharmacies) shall report “all 
medication errors.” 

[Reference: BPC 4113.1] 

Minimum Staffing Provisions 

9. Q: What minimum staffing requirements does AB 1286 establish? 

A: Effective January 1, 2024, a chain community pharmacy subject to BPC 4113.5 is 
required to be staffed at all times during normal business hours (defined as 8:00 am to 
7:00 pm) with at least one clerk or pharmacy technician fully dedicated to performing 
pharmacy-related services, unless any of the following conditions apply: 

• The pharmacist on duty waives the requirement in writing during specified hours 
based on workload need. 

• The pharmacy is open beyond normal business hours, which is before 8:00 am 
and after 7:00 pm, in which case the minimum staffing requirement does not 
apply during the hours before 8:00 am and after 7:00 pm. 

• The pharmacy’s prescription volume per day on average is less than 75 
prescriptions per day based on the average daily prescription volume for the 
past calendar year. However, if the pharmacist is also expected to provide 
additional pharmacy services such as immunizations, CLIA-waived tests, or any 
other ancillary services provided by law, this exemption does not apply. 

In addition, where staffing of pharmacist hours within a chain community pharmacy 
does not overlap sufficiently, scheduled closures for lunch time for all pharmacy staff 
shall be established and publicly posted and included on the outgoing telephone 
message. 

Note: Additional minimum staffing requirements are detailed under “Pharmacy 
Technician Expanded Duties” below. 

[Reference: BPC 4113.6] 

10. Q. If a pharmacist is solely scheduled with an intern, does that meet the minimum 
staffing requirement established in BPC 4113.6(a)? 

A: AB 1286 is silent about the impact to the minimum staff requirement when interns are 
present. As stated in the prior question, a pharmacist on duty may waive the BPC 
4113.6(a) minimum staffing requirement during specified hours based on workload 
need. 

[Reference: BPC 4113.6(a)] 
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Staffing Decisions 

11. Q: I am the pharmacist-in-charge (PIC) of a pharmacy. What changes does AB 1286 
make as far as my ability to make staffing decisions? 

A: Effective January 1, 2024, the law explicitly provides that the PIC may make staffing 
decisions to ensure sufficient personnel are present in the pharmacy to prevent fatigue, 
distraction, or other conditions that may interfere with a pharmacist’s ability to practice 
competently and safely. The Board recommends that the PIC document their efforts to 
ensure sufficient staff are present. 

Note: These provisions do not apply to facilities of the Department of Corrections and 
Rehabilitation. 

[Reference: BPC 4113(c)(2)] 

12. Q: I am the pharmacist on duty and the PIC is not available. Do I have the authority 
to adjust staffing? 

A: Effective January 1, 2024, if the PIC is not available, a pharmacist on duty may adjust 
staffing according to workload if needed. The Board recommends that the pharmacist 
on duty document their efforts to adjust staffing. 

Note: These provisions do not apply to facilities of the Department of Corrections and 
Rehabilitation. 

[Reference: BPC 4113(c)(2)] 
 
 
Unsafe Pharmacy Conditions 

13. Q: I am concerned that the working conditions of the pharmacy are harmful. What 
should I do? 

A: Effective January 1, 2024, the pharmacist-in-charge or pharmacist on duty is required 
to immediately notify store management of any conditions that present an immediate 
risk of death, illness, or irreparable harm to patients, personnel, or pharmacy staff. 
Conditions that present an immediate risk of death, illness, or irreparable harm to 
patients, personnel, or pharmacy staff may include, but are not limited to, any of the 
following: 

• Workplace safety and health hazards that present an immediate risk of death, 
illness, or irreparable harm to patients, personnel, or pharmacy staff. 

• Sustained temperatures that could impact ambient temperature drug stability 
according to manufacturer data on acceptable drug storage conditions. 

• Vermin infestation that poses a risk to the safety or efficacy of medicine. 

The Board recommends that the PIC or pharmacist on duty document any such 
notification made by them to store management. The Board also recommends that 
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pharmacies establish policies and procedures for the notification process to ensure 
reporting personnel and store management have a common understanding of the 
process to be used. 

[Reference: BPC 4113(d)] 

14. Q: Is store management required to take action based on my report? 

A: Yes. Effective January 1, 2024, store management is required to take immediate and 
reasonable steps to address and resolve the conditions that present an immediate risk 
of death, illness, or irreparable harm to patients, personnel, or pharmacy staff. The 
pharmacy owner may also close a pharmacy to mitigate against a perceived 
immediate risk of death, illness, or irreparable harm to patients, personnel, or pharmacy 
staff. 

[Reference: BPC 4113(d)] 

15. Q: I made a report, but the conditions remain. What should I do? 

A: Effective January 1, 2024, the law states that if the conditions are not resolved within 
24 hours, the PIC or pharmacist on duty shall ensure the Board is timely notified. 

[Reference: BPC 4113(d)] 

16. Q: How do I make a report to the Board? 

A: The Board has established a dedicated email for such reporting: - - 
PharmacyAlert@dca.ca.gov. The Board requests that the following information be 
provided with the notification: 

• Name and license number of pharmacy, 
• Name and contact information for reporting party, 
• Name and contact information for store management that received the initial 

notification, 
• Copy of the notification provided to store management, 
• Documentation of the conditions including photographs, temperature logs, etc. 

[Reference: BPC 4113(d)] 

17. Q: Do these requirements apply to all pharmacies? 

A: No, facilities of the Department of Corrections and Rehabilitation are exempt from 
these requirements. 

[Reference: BPC 4113(d)(6)] 

mailto:PharmacyAlert@dca.ca.gov
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Pharmacy Technician Expanded Duties 

18. Q: What are the expanded duties pharmacy technicians may perform pursuant to 
AB 1286? 

A: Effective January 1, 2024, qualified pharmacy technicians may perform the following 
duties under specified conditions: 

• Prepare and administer influenza and COVID-19 vaccines via injection or 
intranasally 

• Prepare and administer epinephrine 
• Perform specimen collection for tests that are classified as waived under CLIA 
• Accept clarification on prescriptions 

[Reference: BPC 4115(b)] 

19. Q: What are the specified conditions that must be met for a pharmacy technician to 
perform the expanded duties? 

A: The law establishes several conditions, as follows: 

• The duties are performed under the direct supervision and control of a 
pharmacist. 

• The pharmacy has scheduled another pharmacy technician to assist the 
pharmacist by performing the tasks provided in BPC 4115(a) (i.e., packaging, 
manipulative, repetitive, or other nondiscretionary tasks). 

• The pharmacy technician is certified pursuant to the provisions of BPC 4202(a)(4) 
and maintains the certification. 

• The pharmacy technician has successfully completed at least six hours of 
practical training approved by the Accreditation Council for Pharmacy 
Education that includes hands-on injection technique, the recognition and 
treatment of emergency reactions to vaccines, and an assessment of the 
pharmacy technician’s injection technique. 

• The pharmacy technician is certified in basic life support. 

[Reference: BPC 4115(b)(1)] 

 
Unprofessional Conduct 

20. Q: As a pharmacist, I know I am responsible for using professional judgment when 
taking care of patients. I believe my employer has implemented a policy that 
undermines my professional judgment. Does AB 1286 address this? 

A: Yes. Effective January 1, 2024, the unprofessional conduct code was amended to 
expand the list of specified actions that constitute unprofessional conduct to include 
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actions or conduct that would subvert the efforts of a pharmacist or PIC to comply with 
laws and regulations, or exercise professional judgment. 

[Reference: BPC 4301(v) and (w)] 

21. Q: If I believe the pharmacy is violating the law, how do I file a complaint with the 
Board? 

A: A consumer or licensee may file a complaint with the Board online. Fill out the boxes 
on the form that apply to your complaint. The Board requests that documentation or 
other evidence that support your allegations be retained and provided to the Board if 
requested. 

22. Q: Can I file a complaint anonymously? 

A: Yes. The Board welcomes and investigates complaints received, including 
anonymous complaints. However, anonymous complaints may limit the Board’s ability 
to investigate. 

 
 
Surgical Clinic Provisions 

23. Q: Under new requirements established by AB 1286, our surgical clinic is required to 
complete a Surgical Clinic Self-Assessment Form. Where can I find that form? 

A: The Surgical Clinic Self-Assessment Form is currently being developed. Upon 
approval, the Board will release a subscriber alert and post the form on its website. The 
form will be available here. 

[Reference: BPC 4192(b)] 

24. Q: It is my understanding that AB 1286 makes changes to the renewal requirements 
for surgical clinics. Please provide me with an explanation of the changes. 

A: Effective January 1, 2024, as part of the renewal process for a surgical clinic, the 
consulting pharmacist must certify compliance with the quarterly inspections as 
required by BPC 4192. Further, as part of the renewal process of every odd-numbered 
year, the most recent self-assessment form completed as provided in BPC 4192 must be 
provided to the Board. 

[Reference: BPC 4204(c)] 

25. Q: How does the consulting pharmacist certify compliance with the quarterly 
inspection requirements? 

A: The renewal application form includes a statement that must be completed by the 
consulting pharmacist as part of the renewal process. As a reminder, the Board has a 
policy to accept digital signatures. The policy is available here. 

[Reference: BPC 4192(b), 4204(c)] 
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26. Q: How do I submit a copy of the completed self-assessment form with our renewal 
application? 

A: A copy of the completed self-assessment form can be mailed along with the 
renewal application form and renewal fee. It is recommended that licensees consider 
mailing the renewal application form, fee, and self-assessment form to the Board’s 
office for handling, 2720 Gateway Oaks Drive, Suite 100, Sacramento, CA 95833. 

[Reference: BPC 4204(c)) 
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