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To: Board Members 
 
Subject: Agenda Item VIII. Discussion and Consideration of Adoption of Board Approved 
Regulations, Comments Pending Review by the Board 
 
d. Proposed Regulation to Amend Title 16, Section 1707, Off-Site Storage 

 
 
Background: 
 
At the January 2017 Board meeting, the Board approved proposed text to amend Section 1707 
of Title 16, CCR, related to off-site storage of records. This proposal amends the board’s 
regulations regarding the waiver requirements for off-site storage of records to allow Board 
discretion to grant those cited for a records violation to receive a waiver to store records off-
site. 
 
As required by the Administrative Procedure Act, board staff released the proposed text for the 
45-day comment period on February 7, 2020, which ended on March 23, 2020. One comment 
was received during the comment period and is attached following this memo.  
 
The comment, from Elizabeth Marley, PharmD., requested clarification if nonresident 
pharmacies need to apply for off-site storage waivers or if the requirements only apply to 
resident pharmacies. Board staff recommends the comment be rejected. Board staff notes that 
the off-site storage requirements apply to non-resident pharmacies pursuant to Precedential 
Decision No. 2019-01 [In the matter of the Citation Against: ESI Mail Pharmacy, Inc. dba Express 
Scripts, (Case No. CI 2009 44657; OAH Case No. 2011060384)]. Board staff believes that to 
include additional language expressly applying this regulation to non-resident pharmacies 
would risk creating a negative implication that other regulations of the Board without similar 
express language do not apply to non-resident pharmacies. 
 
During pre-review, a possible clarity issue was identified with respect to the case-by-case basis 
for approving record storage waivers. To correct this, Board staff has proposed modified text to 
include some of the factors the Board would consider as part of its case-by-case analysis.  Such 
factors include space limitations within the pharmacy, cost, previous compliance with records 
requirements, ease of access to records stored outside of the licensed area, and any other 
factor presented by the licensee.   
 
In addition to the comment received during the comment period, the initial proposed text and 
the staff recommended modified text are attached following this memo. 
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STAFF RECOMMENDED MOTION:   
 
Approve the staff modified language provided for a 15-day public comment period. 
Additionally, should no negative comments be received, delegate to the executive officer the 
authority to adopt the modified text and make technical or non-substantive changes as may be 
required by the Control agencies to complete the rulemaking file. 



 

 
 

Offsite Storage 

16 CCR § 1707 



Board of Pharmacy Proposed Text Page 1 of 1
16 CCR § 1707 11.26.2019

Title 16. Board of Pharmacy 
Proposed Text 

Proposal to Amend § 1707 in Article 2 of Division 17 of Title 16 of the California Code of Regulations to 
read: 

§ 1707. Waiver Requirements for Off-Site Storage of Records

(a) Pursuant to subdivision (e) of Section 4105 of the Business and Professions Code and subdivision (c)
of Section 4333 of the Business and Professions Code, a waiver shall may, on a case-by-case basis,
be granted to any entity licensed by the board for off-site storage of the records outside the licensed
area of the pharmacy described in subdivisions (a), (b) and (c) of Section 4105 of the Business and
Professions Code unless the applicant has, within the preceding five years, failed to produce records
pursuant to Section 4081 of the Business and Professions Code or has falsified records covered by
Section 4081 of the Business and Professions Code.

(b) An entity that is granted a waiver pursuant to subdivision (a) shall:
(1) maintain the storage area so that the records are secure, including from unauthorized access;

and
(2) be able to produce the records within two business days upon the request of the board or an

authorized officer of the law.
(c) In the event that a licensee fails to comply with the conditions set forth in subdivision (b), the board

may cancel the waiver without a hearing. Upon notification by the board of cancellation of the
waiver, the licensee shall maintain all records at the licensed premises.

(d) A licensee whose waiver has been cancelled pursuant to the provisions set forth in subsection (c)
may reapply to the board when compliance with the conditions set forth in subsection (b) can be
confirmed by the board.

(e) Notwithstanding any waiver granted pursuant to subdivision (a), all prescription records for non
controlled substances shall be maintained on the licensed premises for a period of one year from
the date of dispensing.

(f) Notwithstanding any waiver granted pursuant to subdivision (a), all prescription records for
controlled substances shall be maintained on the licensed premises for a period of two years from
the date of dispensing. 

(g) Notwithstanding the requirements of this section, any entity licensed by the board may store the
records described in subdivisions (a), (b) and (c) of Section 4105 of the Business and Professions
Code in a storage area at the same address or adjoining the licensed premises without obtaining a
waiver from the board if the following conditions are met:
(1) The records are readily accessible to the pharmacist-in-charge (or other pharmacist on duty, or

designated representative) and upon request to the board or any authorized officer of the law.
(2) The storage area is maintained so that the records are secure and so that the confidentiality of

any patient-related information is maintained.

Note: Authority cited: Section 4005, Business and Professions Code. Reference: Sections 4081, 4105 and 
4333, Business and Professions Code. 
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From: Elizabeth Marley 
Sent: Monday, February 10, 2020 9:40 AM 
To: phystatus@dca.ca.gov <phystatus@dca.ca.gov> 
Subject: Nonresident pharmacy question....  
  
Not certain if this is the correct email for this question, so please forward to the appropriate place or let 
me know  to whom I should speak.   
  
  
My question concerns “off site record storage” as it is explained ……   § 1707 in Article 2 of Division 17 
of Title 16 of the California Code of Regulations.    
We are a nonresident pharmacy located in North Carolina.  Permit NRP 1940.   NC regulations require us 
to keep 2 years records on site, then we can store records off site.   
Do we need to request a waiver according to California law?  Is this mainly for resident pharmacies?? 
  
  
Elizabeth Marley, PharmD 
Marley Drug Compliance Coordinator 
5008 Peters Creek Parkway 
Winston-Salem, NC 27127 
(336) 771-7672 
 

mailto:phystatus@dca.ca.gov
mailto:phystatus@dca.ca.gov
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Title 16. Board of Pharmacy 
Modified Text 

 
Proposed changes to the current regulation language are shown by strikethrough for deleted language and 
underline for added language.  
 
Proposed changes to the initial proposed text are shown by double underline for added language. 
 
Proposal to Amend § 1707 in Article 2 of Division 17 of Title 16 of the California Code of Regulations to read: 
 
§ 1707. Waiver Requirements for Off-Site Storage of Records 
 
(a) Pursuant to subdivision (e) of Section 4105 of the Business and Professions Code and subdivision (c) of 

Section 4333 of the Business and Professions Code, a waiver shall may, on a case-by-case basis, be granted 
to any entity licensed by the board for off-site storage of the records outside the licensed area of the 
pharmacy described in subdivisions (a), (b) and (c) of Section 4105 of the Business and Professions Code 
unless the applicant has, within the preceding five years, failed to produce records pursuant to Section 
4081 of the Business and Professions Code or has falsified records covered by Section 4081 of the Business 
and Professions Code. The board may consider space limitations within the pharmacy, cost, previous 
compliance with records requirements, ease of access to records stored outside of the licensed area, and 
any other factor presented by the licensee in making its determination.  

(b) An entity that is granted a waiver pursuant to subdivision (a) shall: 
(1)  maintain the storage area so that the records are secure, including from unauthorized access; and 
(2)  be able to produce the records within two business days upon the request of the board or an 

authorized officer of the law. 
(c) In the event that a licensee fails to comply with the conditions set forth in subdivision (b), the board may 

cancel the waiver without a hearing. Upon notification by the board of cancellation of the waiver, the 
licensee shall maintain all records at the licensed premises. 

(d) A licensee whose waiver has been cancelled pursuant to the provisions set forth in subsection (c) may 
reapply to the board when compliance with the conditions set forth in subsection (b) can be confirmed by 
the board. 

(e) Notwithstanding any waiver granted pursuant to subdivision (a), all prescription records for non controlled 
substances shall be maintained on the licensed premises for a period of one year from the date of 
dispensing. 

(f) Notwithstanding any waiver granted pursuant to subdivision (a), all prescription records for controlled 
substances shall be maintained on the licensed premises for a period of two years from the date of 
dispensing. 

(g) Notwithstanding the requirements of this section, any entity licensed by the board may store the records 
described in subdivisions (a), (b) and (c) of Section 4105 of the Business and Professions Code in a storage 
area at the same address or adjoining the licensed premises without obtaining a waiver from the board if 
the following conditions are met: 
(1)  The records are readily accessible to the pharmacist-in-charge (or other pharmacist on duty, or 

designated representative) and upon request to the board or any authorized officer of the law. 
(2)  The storage area is maintained so that the records are secure and so that the confidentiality of any 

patient-related information is maintained. 
 

Note: Authority cited: Section 4005, Business and Professions Code. Reference: Sections 4081, 4105 and 4333, 
Business and Professions Code. 




