
TITLE 16. BOARD OF PHARMACY 

NOTICE IS HEREBY GIVEN that the Board of Pharmacy is proposing to take the action 
described in the Informative Digest. Any person interested may present statements or 
arguments relevant to the action proposed in writing. Written comments, including those sent 
by mail, facsimile, or e-mail to the addresses listed under Contact Person in this Notice, must 
be received by the Board of Pharmacy at its office not later than 5:00 p.m. on November 22, 
2010. 

The board does not intend to hold a hearing in this matter. If any interested party wishes 
that a hearing be held, he or she must make the request in writing to the board. The request 
must be received in the board office not later than 15 days before the close of the written 
comment period. 

The Board of Pharmacy, upon its own motion or at the instance of any interested party, 
may thereafter adopt the proposals substantially as described below or may modify such 
proposals if such modifications are sufficiently related to the original text. With the exception 
of technical or grammatical changes, the full text of any modified proposal will be available for 
15 days prior to its adoption from the person designated in this Notice as contact person and 
will be mailed to those persons who submit written or oral testimony related to this proposal 
or who have requested notification of any changes to the proposal. 

Authority and Reference. Pursuant to the authority vested by Section 4005 of the Business 
and Professions Code, and to implement, interpret or make specific Sections 4200.2., 4202, 
4231 and 4232 of the Business and Professions Code, the Board of Pharmacy is considering 
changes to Division 17 of Title 16 ofthe California Code of Regulations as follows: 

INFORMATIVE DIGEST/POLICY STATEMENT OVERVIEW 

Business and Professions Code section 4005 generally authorizes the board to amend rules 
and regulations necessary for the protection of the public pertaining to the practice of pharmacy 
and the administration of Chapter 9 of Division 2 of the Business and Professions Code. 

Business and Professions Code section 4200.2. sets forth the requirements that the board 
shall utilize for the development of the California Practice Standards and Jurisprudence 
Examination for Pharmacists. 

Business and Professions Code section 4202 sets for the requirements for the issuance of a 
pharmacy technician applicant. 

Business and Professions Code section 4231 specifies the number of hours of continuing 
education a pharmacist must complete during a two-year period preceding an application for 
renewal. This section also specifies that a pharmacist does not require completion of continuing 
education for the first renewal of a pharmacist license. 
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Business and Professions Code section 4232 specifies the content of courses that may be 
approved for continuing education for the renewal of a pharmacist's license. 

This proposed regulation would amend Section 1732.2. to provide for consistency in 
terminology used, and to specify a variety of ways approved by the board that an individual may 
accrue continuing education satisfactory to the board. While none would be a requirement for 
renewal of a pharmacist's or pharmacy technician's license, the following are ways in which this 
proposal would permit an individual to acquire board approved continuing education: 

• 	 A pharmacist serving on a designated subcommittee ofthe board for purposes of 

developing the California Practice Standards and Jurisprudence Examination for 

pharmacists may be awarded up to six hours of continuing education annually for 

conducting a review of exam test questions, as proposed; 


• 	 A pharmacist or a pharmacist technician may receive a specified number of hours of 
continuing education for attending board and/or committee meetings, as proposed; 

• 	 A pharmacist who completes the Pharmacist Self-Assessment Mechanism (PSAM) that is 
administered through the National Association of Boards of Pharmacy may be awarded 
up to six hours of continuing education; and 

• 	 An individual may be awarded three hours of continuing education for successfully 
passing the examination administered by the Commission for Certification in Geriatric 
Pharmacy. 

This proposed regulation would also amend subdivision (a) of section 1732.2 of Title 16 of the 
California Code of Regulations to change the word "credit" to "hours", so as to be consistent with 
the definition of (hour' that is specified in existing regulations in section 1732(b) of Title 16 ofthe 
California Code of Regulations. 

Existing regulations contained in Article 4 of Division 17 of Title 16 California Code of 
Regulations (beginning at section 1732) specify accreditation agencies for continuing education, 
requirements for accredited providers, requirements for continuing education courses, provider 
audit requirements, renewal requirements for a pharmacist, exemptions from CE requirements, 
and a complaint mechanism for a provider. However, existing law does not specify additional 
methods of accruing CE that would be deemed "satisfactory" to the board. 

This proposed regulation will provide additional board-approved continuing education 
options available to applicants for renewal of a pharmacist license. The board does not currently 
require continuing education for an applicant for renewal of a pharmacy technician license. 
However, one of the qualifying methods of an applicant for a pharmacy technician license is 
certification through the Pharmacy Technician Certification Board (PTCB) pursuant to 
section 4202 of the Business and Professions Code. For purposes of maintaining certification with 
the PTCB, pharmacy technicians must meet that board's requirements for continued education. 
This proposed regulation specifies board approved continuing education options for pharmacy 
technicians licensed by the Board of Pharmacy. 
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FISCAL IMPACT ESTIMATES· 

Fiscal Impact on Public Agencies Including Costs or Savings to State Agencies or 
Costs/Savings in Federal Funding to the State: None 

Nondiscretionary Costs/Savings to Local Agencies: None 

Local Mandate: None 

Cost to Any Local Agency or School District for Which Government Code Sections 17500 
-17630 Require Reimbursement: None 

Business Impact: The board has made an initial determination that the proposed 
regulatory action would have no significant statewide adverse economic impact directly 
affecting businesses, including the ability of California businesses to compete with 
businesses in other states. 

Impact on Jobs/New Businesses: The Board of Pharmacy has determined that this 
regulatory proposal will not have a significant impact on the creation of jobs or existing 
businesses or the expansion of businesses in the State of California. 

Cost Impact on Representative Private Person or Business: The Board of Pharmacy is 
not aware of any cost impacts that a representative private person or business would 
necessarily incur in reasonable compliance with the proposed action. 

Effect on Housing Costs: None 

EFFECT ON SMALL BUSINESS 

The Board of Pharmacy has made an initial determination that the proposed regulatory 
action would have no significant statewide adverse economic impact directly affecting 
businesses, including the. ability of California businesses to compete with businesses in other 
states. This initial determination is based on the following facts or 
evidence/documents/testimony: 

There is no requirement for a pharmacist or pharmacy technician to utilize the board­
approved continuing education as specified in the proposed regulation. For board-approved 
continuing education awarded for attending a board or committee meeting, as specified in the 
proposed regulation, the board does not charge any fee for the award of the continuing 
education. 

For a pharmacist who wishes to take the Pharmacist Self-Assessment Mechanism (PSAM) 
administered through the National Association of Boards of Pharmacy (NABPL that pharmacist 
may be required to pay a fee to the NABP for such purposes. However, the California State 
Board of Pharmacy does not require a pharmacist to complete the PSAM as a requirement for 
renewal of a license by the board. 
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An individual who wishes to be certified by the Commission for Certification in Geriatric 
Pharmacy may be required to meet certification requirements by the CCGP, including the 
payment of any fee required to take the CCGP examination. However, the California State 

, Board of Pharmacy does not require an individual to be certified by the CCGP as a requirement 
for renewal of a license by the board. 

CONSIDERATION OF ALTERNATIVES 

The Board of Pharmacy must determine that no reasonable alternative it considered to the 
regulation or that has otherwise been identified and brought to its attention would either be 
more effective in carrying out the purpose for which the action is proposed or would be as 
effective and less burdensome to affected private persons than the proposal described in this 
Notice. 

Any interested person may present statements or arguments in writing relevant to the 

above determinations at the address listed for the Contact Person. 


INITIAL STATEMENT OF REASONS AND INFORMATION 

The Board of Pharmacy has prepared an initial statement of the reasons for the proposed 
action and has available all the information upon which the proposal is based. 

TEXT OF PROPOSAL 

Copies ofthe exact language of the proposed regulations and of the initial statement of 
reasons, and all ofthe information upon which the proposal is based, may be obtained upon 
request from the Board of Pharmacy at 1625 N. Market Blvd., N219, Sacramento, California 
95834, orfrom the Board of Pharmacy's Web site (www.pharmacy.ca.gov). 

AVAILABILITY AND LOCATION OF THE FINAL STATEMENT OF REASONS AND RULEMAKING FILE 

All the information upon which the proposed regulations are based is contained in the 
rulemaking file which is available for public inspection by contacting the person named below. 

You may obtain a copy of the final statement of reasons once it has been prepared, by 

making a written request to the contact person named below or by accessing the Board of 

Pharmacy's Web site (www.pharmacy.ca.gov). 
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CONTACT PERSON 

Inquiries or comments concerning the proposed rulemaking action may be addressed to: 

Name: Carolyn Klein 

Address: 1625 N. Market Blvd., N219 


Sacramento, CA 95834 

Telephone No.: (916) 574-7913 

Fax No.: (916) 574-8618 

E-Mail Address: Carolyn_Klein@dca.ca.gov 


The backu p contact person is: 

Name: Anne Sodergren 

Address: 1625 N. Market Blvd., N219 


Sacramento, CA 95834 

Telephone No.: (916) 574-7910 

Fax No.: (916) 574-8618 

E-Mail Address: Anrie_Sodergren@dca.ca.gov 


Website Access. Materials regarding this proposal can be found at www.pharmacy.ca.gov. 
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