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SB 493 FAQs 
 
Self-Administered Hormonal Contraception Protocol Information 
 
Q:  Where can I find the information on the board’s website about the self-administered 
hormonal contraception protocol? 
A:  This information can be found at:   
http://www.pharmacy.ca.gov/licensees/hormonal_contraception.shtml  
 
Q:  Where can I find the actual self-administered hormonal contraception protocol? 
A:  The protocol can be found at 16 CCR §1746.1:   
http://www.pharmacy.ca.gov/publications/hormonal_contraception_protocol_rphs.pdf  
 
Q:  What are the different methods considered as self-administered hormonal contraception 
for the purposes of this regulation? 
A:  Hormonal contraception products with the following routes of administration are 
considered self-administered:  

• Oral;  
• Transdermal;  
• Vaginal;  
• Depot Injection. 

 
Q:  Where can I find a copy of the self-screening tool required by the protocol?   
A:  The self-screening tool can be found at:  
http://www.pharmacy.ca.gov/licensees/hormonal_contraception.shtml  
Note:  Patient self-screening tools are available translated into the following languages:  
Korean, Russian, Spanish, Tagalog, Traditional Chinese and Vietnamese.  The translated versions 
can be found at:  http://www.pharmacy.ca.gov/licensees/hormonal_contraception.shtml  
 
Q:  Does the pharmacy need to maintain a copy of the completed self-screening tool? 
A:  Yes, a copy of the most recently completed self-screening tool must be maintained for at 
least three years, from the date of dispense. 
 
Q:  What training is required prior to furnishing pursuant to this protocol?   
A:   Prior to furnishing self-administered hormonal contraception, pharmacists who participate 
in this protocol must have completed a minimum of one hour of a board-approved continuing 
education program specific to self-administered hormonal contraception, application of the 
USMEC, and other CDC guidance on contraception.   An equivalent, curriculum-based training 
program completed on or after the year 2014 in an accredited California school of pharmacy is 
also sufficient training to participate in this protocol. 
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SB 493 FAQs 
 
Nicotine Replacement Therapy Protocol Information 
 
Q:  Where can I find the information on the board’s website about nicotine replacement 
therapy protocol? 
A:  This information can be found at:  
http://www.pharmacy.ca.gov/licensees/nicotine_info.shtml  
 
Q:  Where can I find the actual nicotine replacement therapy protocol? 
A:  The protocol can be found at 16 CCR §1746.2:  
http://www.pharmacy.ca.gov/publications/nicotine_protocol.pdf 
 
Q:  What products are included in the nicotine replacement therapy protocol? 
A:  Prescription nicotine replacement products approved by the federal Food and Drug 
Administration and provided by a pharmacist for smoking cessation are covered under this 
protocol.  Pharmacists may continue to provide over-the-counter smoking cessation products 
without use of this protocol. 
 
Q:  Where can I find the patient screening questions?   
A:   The patient screening questions can be found at 
http://www.pharmacy.ca.gov/licensees/nicotine_info.shtml  
Note:  Patient screening questions are available translated into the following languages:  
Spanish, Traditional Chinese, Korean, Russian, Tagalog and Vietnamese.  They can be found at:  
http://www.pharmacy.ca.gov/licensees/nicotine_info.shtml  
 
Q:  What training is required for a pharmacist to provide nicotine replacement therapy under 
the protocol? 
A:  Prior to furnishing prescription nicotine replacement products, pharmacists who participate 
in this protocol must have completed a minimum of two hours of an approved continuing 
education program specific to smoking cessation therapy and nicotine replacement therapy, or 
an equivalent curriculum-based training program completed within the last two years in an 
accredited California school of pharmacy. 
 
Q:  Is ongoing training required for the pharmacist to provide nicotine replacement therapy 
under the protocol? 
A:  Yes, pharmacists who participate in this protocol must complete ongoing continuing 
education focused on smoking cessation therapy from an approved provider once every two 
years.   
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SB 493 FAQs 
 
Vaccinations 
 
Q:  Where can I find the information on the board’s website about vaccinations? 
A:  This information can be found at 16 CCR §1746.4:   
http://www.pharmacy.ca.gov/about/vaccinations.shtml  
 
Q:  Where can I find the actual nicotine replacement therapy protocol? 
A:  The protocol can be found at:   
http://www.pharmacy.ca.gov/laws_regs/1746_4_oa.pdf 
 
Q:  What training documentation must be maintained to provide immunizations under the 
protocol? 
A:  A pharmacist who initiates and/or administers any vaccine shall keep documentation of:  
(1) Completion of an approved immunization training program, and (2) Basic life support 
certification.  Note:  This documentation shall be kept on site and available for inspection. 
 
Q:  Is ongoing training required for the pharmacist to provide vaccinations under the protocol? 
A:  Pharmacists who practice or provide services pursuant to this protocol must complete one hour 
of ongoing continuing education focused on immunizations and vaccines from an approved 
provider once every two years.  For information about the transition to CAIR2 please see the press 
release at the board’s website:  http://www.pharmacy.ca.gov/publications/cair.pdf 
 
Q.  What type of notifications is required after immunizations are provided by pharmacists under 
this protocol? 
A:  A pharmacist who participates in this protocol shall notify each patient's primary care provider 
of any vaccine administered to the patient, or enter the appropriate information in a patient record 
system shared with the primary care provider, as permitted by the primary care provider. Primary 
care provider notification must take place within 14 days of the administration of any vaccine. If a 
patient does not have a primary care provider, or is unable to provide contact information for his or 
her primary care provider, the pharmacist shall advise the patient to consult an appropriate health 
care provider of the patient's choice.  A pharmacist shall notify each pregnant patient's prenatal 
care provider, if known, of any vaccine administered to the patient within 14 days of the 
administration of any vaccine.  
 
Q:  Where can I find a copy of the sample appropriate vaccine administration record mentioned in 
the protocol? 
A.  A copy may be found at:  http://www.pharmacy.ca.gov/about/vaccinations.shtml  
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SB 493 FAQs 

 
Pending SB 493 Regulations 
 
Q:  What SB 493 regulations are pending? 
A:   Advanced Practice Pharmacist and Travel Medications regulations are pending. 
 
Q:  Where can I find the status of the pending SB 493 regulations? 
A:   The status of pending regulations can be found at:  
http://www.pharmacy.ca.gov/laws_regs/pending_regs.shtml  
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